לא מעט בעלי עסקים משתמשים לעיתים תכופות בשירותים של חברות חיצונית, על מנת לאסוף מידע, בין אם זה על מתחרים, בין אם זה על תחומים ושווקים אליהם הם רוצים להיכנס, לעיתים המידע שהם מבקשים לאסוף הוא על מועמדים שהם מעוניינים לגייס או על עובדים ששכרו לעבודה, בשביל לוודא האם הם פועלים על התנאים שסוכמו איתם.
אותן חברות פועלות הן בישראל והן בחו"ל, הן משמשות עסקים שונים בכל תחום על פי הצרכים שלהם. זאת כמובן בהתאם ליכולות, כלים ולכוח האדם שעומד לרשותן. המטרה שלהן היא לייצר כמה שיותר מידע איכותי, מבוסס ואמין. חברות אלו מייצרות למעשה מודיעין עסקי.
חברות מודיעין עסקי פועלות במטרה לספק ללקוחות שלהן את המידע הרלוונטי, על פי בקשתם, מתוך כוונה שהם יוכלו לנהל תהליך קבלת החלטות בצורה נכונה ורציונאלית. במקום שהלקוחות יעבדו על בסיס מידע חסר או חלקי, אזי שאותן חברות מספקות מידע אמין, איכותי, וכך אפשר לייצר תהליך קבלות החלטות נכון.
באילו תנאים ומצבים נרצה להשתמש בחברות מודיעין עסקי?
חברות מודיעין עסקי כאמור, נשכרות על ידי בעלי עסקים בתנאים שונים. אנחנו נציג כמה דוגמאות ונסביר את המשמעות שלהן.
המקרה הקלאסי הוא כשרוצים לייצר מודיעין על מתחרים. למשל, אם חברה בוחרת להיכנס לשוק מסוים, היא צריכה לדעת עם מה ומול מי היא תתחרה. לכן היא תשתמש בשירותיה של חברת מודיעין עסקי בשביל לקבל כמה שיותר מידע שיעזור לה להבין מי המתחרים, מה הכוח שלהם וכיצד להתכונן לתחרות מולה.
מקרה אחר שנחשב מאוד פופולארי היום הוא גיוס עובדים. זה נכון בפרט בחברות שמשקיעות הרבה מאוד כסף בהכשרת עובדים חדשים, חברות שעוסקות בתחומים בהם נדרשות יכולות גבוהות וסודיות מצד העובדים. אז החברות ירצו ללמוד מי הם המועמדים, באיזו סביבה חברתית הם מתנהלים, האם הם יכולים להוות סיכון מסוים ועוד.
מקרה נוסף הוא כשמנהלים משא ומתן מול גורמים שונים ורוצים לייצר יתרון. בעזרת מידע כזה או אחר, אפשר להגיע אל שולחן מו"מ כשיודעים טוב יותר מה הצד השני רוצה להשיג, יכול לספק, מה הגבולות שלו ונקודות התורפה.
כיצד בוחרים חברת מודיעין עסקית?
השאלה החשובה היא כמובן כיצד בוחרים חברה שיכולה לשרת את העסק בצורה הטובה ביותר. ישנם שלושה פרמטרים עיקריים לבחירה.
ראשית, יש לבחון את היכולות, הניסיון והכלים שעומדים לרשות החברה. בין אם מדובר בכלים טכנולוגיים, כלים אנושיים, וכלים אחרים שיכולים להשפיע על תהליך העבודה והתוצאות שלו.
שנית, יש לבחון את הניסיון שעומד לרשות החברה, הדרך בה היא פועלת, כמובן חשוב לבדוק האם היא פועלת גם בחו"ל או רק בישראל. כל דבר שיכול להשפיע על התוצר הסופי שהיא מספקת.
שלישית, באופן טבעי במקרים של חברות בתחום זה, יש לבדוק את המוניטין שלה, אמינות, עד כמה היא נחשבת חברה שפועלת באופן דיסקרטי וכמובן בגבולות החוק.