מדינת ישראל רואה חשיבות רבה בחיסכון פנסיוני לאזרחיה, הן עבור רווחתם הכלכלית של האזרחים בגיל הפרישה מעבודה והן עבור רווחת המדינה, שבקיומו של חיסכון פנסיוני משמעותי תצטרך לתמוך פחות מבחינה כלכלית באזרחים בגילאי הזקנה. לצד חוק פנסיה חובה משנת 2008 והיבטים נוספים של עידוד החיסכון לפנסיה, אחד הצעדים המשמעותיים ביותר שנוקטת המדינה כדי לעודד חיסכון כזה ולהופכו למשתלם הוא מתן הטבות מס בחיסכון הפנסיוני. נסביר על כך במאמר הבא.
הטבת מס כפולה – זיכוי וניכוי
האפיק הפנסיוני הוא בין האפיקים הפיננסיים והכלכליים הבודדים המקנים בפועל הטבת מס כפולה מטעם מדינת ישראל. ההטבה כפולה כי היא מתבטאת הן בזיכוי ממס והן בניכוי המס. אפשר לומר כי הטבת המס בפנסיה מיושמת הן עם כניסת הכסף לחיסכון והן עם יציאתו מהחיסכון בגיל הפרישה ומתן הקצבה החודשית.
- זיכוי במס: הפחתת מה ההכנסה לתשלום כי סכומי ההפקדה לפנסיה מחושבים בהתאם ומורידים את חבות המס.
- ניכוי במס: אין מיסוי רווח הון או מיסוי אחר בעת פדיון כספי הפנסיה בגיל הפרישה.
משלמים פחות מס הכנסה
גם שכיר וגם עצמאי החוסכים לפנסיה ועוברים את סף המס, משלמים פחות מס הכנסה בגלל ההפרשות לחיסכון הפנסיוני. זהו מנגנון הניכוי במס. למעשה ובאופן גס, עבור כל שקל המופרש לחיסכון פנסיוני, המדינה "נותנת" לחוסך בערך חצי שקל באמצעות הטבת המס (בתנאי כמובן שהשכר גבוה יותר מסף המס). המנגנון עובד כך שמהשכר החייב במס מורידים את ההפרשות לפנסיה ורק לאחר מכן מחשבים את חבות המס על המשכורת / ההכנסה מעסק (באופן כללי, החישוב בפועל מעט מסובך יותר), זה מוריד באופן ישיר את הסכום שיש לשלם כמס הכנסה.
זו הסיבה שבסוף שנה, רואי החשבון ממליצים ללקוחות עצמאיים להפקיד לחסכונות פנסיוניים סכומים עד לתקרה המקנה הטבות מס, כי זה מפחית את חבות המס הכוללת על ההכנסות מאותה שנת מס.
אין מס רווחי הון
סכומי החיסכון הפנסיוניים אינם רק הסכומים שאתם הפקדתם לאורך השנים והסכומים שהפקידו המעסיקים שלכם. גופי ניהול הפנסיה משקיעים את הכספים בשוק ההון כדי לייצר תשואות עודפות ולהעלות לכם את החיסכון (ולהם את הרווחים דרך דמי ניהול מהצבירה כמובן…). על כל אפיק השקעה אחר בשוק ההון, מיושם מס רווח הון החותך את הרווח ומעביר חלק ממנו (25% לרוב) למדינה. הטבות מס בחיסכון פנסיוני כוללות היעדר מוחלט של מס רווח הון וכמובן היעדר מס הכנסה על כספי הפנסיה שלכם.